Robin - täydellinen ilta, kaikki reseptit

Robin - täydellinen ilta, kaikki reseptit

Mitä tarvitaan täydelliseen iltaan? Hyvää seuraa, herkullista ruokaa ja erinomaista musaa tietenkin! Robin on kutsunut Suomen mielenkiintoisimmat vieraat luokseen viettämään yhdessä ikimuistoista iltaa. Nappaa täältä talteen kaikki reseptit täydelliseen iltaan!

1.jakso   2. jakso   3.jakso   4.jakso   5.jakso
6.jakso   7.jakso    8.jakso   9.jakso   10.jakso

 

1. jakson menu - vieraina Paleface, Etta ja Juha Tapio

 

Alkuruoka: Parmesaani-kesäkurpitsalastut & ranch-dippi

Pääruoka: Burgerit & bataattiranskikset / Beyond-pihvit & bataattiranskalaiset

Jälkiruoka: Pirtelöt

Kesäkurpitsalastut

2 kesäkurpitsaa, viipaleiksi leikattuna

4 dl korppujauhoja

100 g parmesaanijuustoraastetta

0,5 dl timjamia ja basilikaa

1 rkl valkosipulijauhetta

½ tl suolaa

2 kananmunaa

oliiviöljyä

 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa viistosti 0,5 cm viipaleiksi. Vatkaa kananmuna kevyesti kulhossa. Sekoita korppujauhot, parmesaani ja valkosipulijauhe seokseksi. Kasta viipaleet ensin munaseokseen ja sitten korppujauhoseokseen. Aseta leivinpaperille ja toista sama kaikkien viipaleiden kohdalla. Ripottele päälle oliiviöljyä. Mausta vielä ripauksella suolalla ja pippurilla sekä timjamilla tai muilla yrteillä. Paista noin 18 minuuttia kunnes kauniin kultaisen värisiä. Tarjoa ranch-dipin kanssa.

 

Burger-pihvit 

2 sipulia kuullotettuna pannulla

960 g rotukarjan jauhelihaa

5 tl sinappia

suolaa myllystä (noin 2,5 tl)

mustapippuria myllystä (noin 1tl)

 

Sekoita liha, paistettu sipuli ja mausteet kulhossa tasaiseksi massaksi. Muotoile jauhelihamassasta noin sentin paksuisia isohkoja pihvejä. Paista hampurilaispihvit kuumalla pannulla noin 8 minuuttia välillä käännellen. Tarjoa pihvit hampurilaissämpylöiden ja muiden täytteiden kanssa.

 

Beyond meat-pihvi

Paistetaan noin 4 minuuttia molemmin puolin kuumennetulla pannulla oliiviöljyssä.

 

Lisäksi

Briossisämpylät (paahdetaan uunissa muutaman minuutin ajan)

Ketsuppia

majoneesia

sipulia

cheddaria

 

Bataattiranskalaiset

1 kg bataattia

0,5 tl mustapippuria

1 tl savupaprikajauhetta

1,5 rkl perunajauhoja

2 rkl rypsiöljyä

suolaa

 

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita pelti ja leivinpaperi valmiiksi.

Kuori bataatit. Leikkaa ne hieman alle 1 cm x 1cm paksuisiksi, ranskalaisia muistuttaviksi suikaleiksi. Laita bataattisuikaleet isoon kulhoon ja päälle mustapippuri, savupaprikajauhe ja perunajauho. Sekoita huolellisesti. Lisää öljy ja sekoita uudelleen. Kaada bataattisuikaleet pellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa noin 30 min. Seuraa bataattien paistumista. Mausta suolalla maun mukaan.

 

Pirtelöt

3 palloa jäätelöä oman maun mukaan

1,5 dl maitoa

 

Blendataan ja kaadetaan pitkiin laseihin. Koristellaan kermavaahdolla, nonparelleilla, vaahtokarkeilla, kastikkeella ja keksimuruilla.

 

2. jakson menu – vieraina Elastinen, Isac Elliot ja Jenni Poikelus

Alkuruoka: Dipattavia ja dippejä

Pääruoka: Pizzat

Jälkiruoka: Rocky Road

 

Dipattavia ja dippejä

Valmistetaan majoneesi

ja leikataan kurkku ja paprika

Sipsit laitetaan kulhoihin esille

 

Helppo majoneesi

2 kananmuna

4 tl Dijon-sinappia

0,75 dl sitruunamehua

0,5 tl suolaa

ripaus valkopippuria

4 dl rypsiöljyä

Aioliin 1-2 valkosipulinkynttä murskattuna

 

Riko kananmuna korkeaan kapeaan astiaan. Lisää sinappi, sitruunamehu, suola ja valkopippuri ja kaada lopuksi rypsiöljy päälle. Aseta sauvasekoitin kannun pohjalle ja käynnistä se. Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylös. Jaa kahteen osaan ja lisää toiseen valkosipulia (aioli).

 

Pizzataikina (neljälle)

50 g hiivaa

4 dl vettä

1 tl suolaa

1 dl sulatettua voita tai oliiviöljyä

10 dl vehnäjauhoja

 

Täytteet

tomaattikastiketta

oman maun mukaan esimerkiksi kanaa, parmankinkkua, buffalomozzarellaa, pepperonia, ananasta, paprikaa, sipulia, oliiveja, basilikaa

mozzarella- tai pizzaraastetta

rucolaa

 

Aloita pizzapohjan valmistaminen liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen.

Sekoita joukkoon muut ainekset ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin tai peitettynä jääkaapissa yön yli. Kauli 4 pyöreäksi pizzapohjaksi jauhoilla avustaen. Nosta pizzapohja leivinpaperin päälle. Anna kohota täytteen valmistamisen ajan. Lisää tomaattikastike ja haluamasi täytteet. Täytetty pizza paistetaan uunissa 225 asteessa noin 15 min.

 

Rocky Road

3 levyä (yhteensä 600 g) maitosuklaata

kuivattuja hedelmiä

suolapähkinää

poppareita

minivaahtokarkkeja

keksejä murusteltuna

 

Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita sulaneeseen suklaaseen osa pähkinöistä, karkeista, murustelluista kekseistä sekä kuivatuista marjoista. Levitä vuokaan, jossa leivinpaperi. Ripottele koristeeksi vielä lisää kuivattuja marjoja, suolapähkinöitä ja vaahtokarkkeja. Laita kylmään kunnes massa on kokonaan kovettunut.

 

3. jakson menu – vieraina Nelli Matula, Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio

Alkupalat: Nachot ja salsa, juustodippi, guacamole

Pääruoka: Tortillat

Jälkiruoka: Kuppikakut

 

Juustodippi

6 dl erilaisia juustoja raastettuna (esim. Cheddar, Gouda)

1 tl maissitärkkelystä

500 ml juustokermaa

Tabascoa

Ripaus suolaa ja pippuria

 

Raasta juustot kulhoon ja lisää teelusikallinen maissitärkkelystä joukkoon. Hämmennä juustokermaa kattilassa välillä sekoittaen, kunnes se alkaa kiehua. Varo, ettei se pala pohjaan. Lisää joukkoon juustoraastesekoitusta vähän kerrallaan ja sekoita kunnes juusto sulaa. Mausta pippurilla, suolalla ja tulisella kastikkeella mielesi mukaan. Tsekkaa maku.

 

Guacamole

3 syöntikypsää avokadoa

½ dl tuoretta korianteria

1 jalapeno

1 punainen sipuli

2 tomaattia

1 limen mehu

0,5 tl suolaa

 

Halkaise avokadot ja poista siemenet. Leikkaa tomaatti lohkoiksi. Kuori ja hienonna sipuli karkeasti. Blendaa kaikki ainekset monitoimikoneen kannussa. Lisää avokadot, limetin mehu, suola ja pippuri kannuun ja jatka sekoittamista, kunnes koostumus on hyvä (ei tarvitse soseuttaa täysin). Tsekkaa maku. 

 

Tortillat

Liha tortilloille

600g naudanlihasuikaileita

3 rkl omaa mausteseosta (kumina, suola, paprika, mustapippuri, sipulijauhe, oregano, valkosipulijauhe, chili)

Ripaus suolaa

2 rkl öljyä

 

Sekoita mausteseos purkissa. Mausta lihasuikaleet kulhossa. Kuumenna paistinpannussa muutama ruokalusikallinen öljyä. Kun pannu on kuumennut hyvin, lisää maustettu liha ja paista välillä sekoittaen noin 3 minuuttia kunnes kypsiä.

 

Tofu tortilloille

250 g tofua

1 rkl mausteseosta (samaa kuin edellä lihan kanssa)

Ripaus suolaa

2 rkl öljyä

 

Kuivaa tofu talouspaperilla ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Lisää pannulle öljy. Kun öljy on kuumaa, lisää mausteseos ja sekoita lastalla muutaman kerran. Lisää tofu pannulle ja paista välillä sekoittaen kunnes saavat kauniin värin pintaan.

 

Täytteeksi ja lisukkeiksi tortillojen kanssa:

Juustoraastetta

Limeviipaleita

Salsaa

Jääsalaattia

Jalapenoja

Guacamolea

Juustodippiä

 

Tortillaleivät

lämmitetään uunissa 150 asteessa 8 minuuttia, tarkkaillen ettei pala.

 

Kuppikakut

3 dl vehnäjauhoja

1 ½ dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

100g voita (sulatettuna)

1 kananmuna

¾ dl maitoa

Koristeeksi kuorrutetta, nonparelleja, syötäviä kukkia ja marjoja

 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja voi, muna ja maito toisessa kulhossa. Sekoita lopuksi kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Lusikoi taikinaa paperisiin muffinivuokiin niin, että niistä täyttyy noin ¾. Paista kuppikakkuja noin 20 minuuttia. Koristele kuppikakut vasta kun ne ovat jäähtyneet.

 

4. jakson menu – vieraina Jannika B., Jorma Uotinen ja Hanna Pakarinen

Alkuruoka: Samppanja & juustoja

Pääruoka: Lohta & lohkoperunoita

Jälkiruoka: Samppanjaa & sorbettia

 

Juustolajitelma

Asettele puiselle leikkuulaudalle juustoja, leikattuja viikunoita, hilloja ja suolaisia keksejä. Tarjoile shampanjan kera.

 

Lohta & lohkoperunoita

Yrteillä ja tuorejuustolla täytetty lohifile 

Lohimedaljongit (800g lohta)

1 sitruuna

Ripaus merisuolaa

Sitruunapippuria

200g tuorejuustoa

4 rkl ruokakermaa

1 dl tuoreita yrttejä

 

Purista sitruunan mehu kalapalojen päälle. Ripottele pinnalle merisuolaa ja sitruunapippuria. Sekoita tuorejuusto, yrtit ja kerma. Täytä kalapalat keskeltä tuorejuustosekoituksella. Paista lohifileet 200 asteessa noin 20 minuuttia keskitasolla. Koristele haluamallasi yrteillä. Tarjoile parsan ja lohkoperunoiden kera.

 

Lohkoperunat

n.12 rosamundaa tai muuta uuniperunaksi sopivaa perunaa

0,5 dl oliiviölyä

Suolaa, pippuria

 

Leikkaa peruna lohkoiksi. Sekoita öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunin keskitasolla 215 asteessa noin 35 minuuttia.

 

Samppanjaa & Sorbettia

Vadelmasorbetti

8 dl Vadelmaa

1 dl vettä

1 dl sokeria

1 1/2 dl glukoosisiirappia

2 rkl sitruunanmehua (purista sitruunasta)

2 valkuaista

 

Mangosorbetti

8 dl Mangoa

1 dl vettä

1 dl sokeria

1 ½ dl glukoosisiirappia

2 rkl sitruunanmehua (purista sitruunasta)

2 valkuaista

 

Valmistetaan mango- ja vadelmasorbetti eri blenderin kannuissa. Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa ja anna jäähtyä. Soseuta vadelmat ja mangot omissa kannuissaan. Sekoita soseisiin sokeriliemet. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto molempien sorbettiseosten joukkoon varovasti nostellen. Pane massa pakastimeen. Pakasta sorbettia ensin noin 2 tuntia ja sekoita massaa joko lusikalla tai sähkövatkaimella. Jatka pakastamista vielä vähintään 3 tuntia tai yön yli kunnes se on koostumus on sorbettimainen. Tee sorbetista palloja ja tarjoile cocktail-lasista shampanjan kera tai sellaisenaan.

 

5. jakson menu – vieraina Michael Monroe, Mira Luoti, Vilma Alina ja Darude

Alkuruoka: Hedelmä-platter

Pääruoka: Kasvis-bowlit

Jälkiruoka: Avocado-suklaamousse

 

Hedelmä-platter

Pese ja leikkaa sekä asettele tarjolle erilaisia hedelmiä esimerkiksi vesimelonia, ananaskirsikoita, viinirypäleitä, viikunoita, passionhedelmää, appelsiinia tai veriappelsiinia, kiiviä ym.

 

Kasvis-bowlit

Erilaisia kasviksia ja juureksia oman maun mukaan

4 isoa bataattia

2 kesäkurpitsaa

kirsikkatomaatteja

2 parsakaalia

2 kukkakaalia

Tofua

Kurkumaa, suolaa ja pippuri

Sitrussoijaa/soijaa

 

Pussi (500g) mustaa riisiä

½ dl riisiviinietikkaa

1 rkl sokeria

 

Leikkaa bataatit 4 cm pitkiksi tikuiksi ja mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Paista uunissa 215 asteessa noin 25 minuuttia. Pilko kukkakaali- ja parsakaali ja leikkaa kesäkurpitsasta ohuita viipaleita. Mausta oliiviöljyllä ja suolalla ja pippurilla. Paista 215 asteessa noin 10-13 minuuttia. Kuivaa tofu talouspaperilla ja leikkaa siitä kuutioita. Lisää paistinpannuun öljyä ja 1 tl kurkumaa. Öljyn ollessa kuumaa lisää tofukuutiot ja mausta suolalla. Paista myös kevyesti suolatut siitakesienet kevyesti pannulla öljyssä. Pese kirsikkatomaatit ja salaatti esille laitettaviksi.

 

Keitä mustaa riisi paketin ohjeen mukaan. Lisää sekaan riisiviinietikka ja sokeri ja sekoita kun vielä kuumaa, jotta sokeri sulaa. Tarjoile sitrussoijan tai soijan kera.

 

Avokado-suklaamousse

3 kypsää avokadoa

1,5 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta

1,5 dl tomusokeria

0,75 dl makeutettua soijamaitoa tai muuta kasvispohjaista maitoa

1,5 tl vanilja-aromia

 

Sekoita aineet tasaiseksi sauvasekoittimella. Säilytä mousse jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoile kulhoissa tai cocktail-laseissa ja koristele esimerkiksi viinimarjoilla.

 

6. jakson menu – vieraina Kasmir, ILON, Olli Herman

Alkuruoka: Mezet

Pääruoka: Pihvit ja ranskikset / Cauliflower Steak & Chimichurri-kastike

Jälkiruoka: Tyrnipannacotta

Mezet

Vegaaninen tzatziki

1,5 dl vegaanista turkkilaista jogurttia (tai soijajogurttia)

0,5 dl vegaanista majoneesia

1/2 iso kurkku

2 rkl oliiviöljyä

3 valkosipulin kynttä

1 tl suolaa

mustapippuria

 

Vuoraa siivilä suodatinpusseilla ja valuta jogurttia useita tunteja tai mieluiten yön yli jääkaapissa. Raasta kurkku kuorineen siivilään ja lisää suola. Valuta kurkkua useita minuutteja ja painele ylimääräinen neste pois. Hienonna valkosipuli ja sekoita se öljyn ja vegaanisen mayon kanssa valutettuun jogurttiin. Lisää lopuksi kurkut. Tarkista suolan määrä ja lisää hieman mustapippuria.

 

Baba ganoush

2 munakoisoa

2 valkosipulinkynttä (murskattuna)

2 rkl tahinia

1 sitruunan mehu

2 rkl oliiviöljyä

1 1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

 

Pistele munakoisot haarukalla ja paahda 200-asteisessa uunissa noin tunti.

Halkaise munakoisot ja kaavi sisus kulhoon. Lisää muut aineet ja soseuta blenderissä. Tarjolle pantaessa lisää pinnalle hieman hyvää oliiviöljyä.

 

Punajuurihummus

3 keskikokoista punajuurta kuorittuna ja lohkottuna

1 tlk käyttövalmiita kikherneitä

3 valkosipulin kynttä kuorittuna

4 rkl tahinia

2 rkl sitruunamehua

0,5 dl oliiviöljyä

0,5 dl vettä

Ripaus suolaa ja pippuria

 

Paahda kevyesti öljytty punajuuri ja valkosipulin kynnet uunissa 215 asteessa noin 10 minuuttia. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi joko sauvasekoittimella tai blenderillä.

 

Pihvit ja ranskikset

Pihvit

Mausta pihvit reilulla suolalla ja pippurilla. Anna odottaa huoneenlämmössä noin 30 min. Kuumenna pannu. Hyvä valinta on valurautainen tai muu paksupohjainen paistinpannu. Lisää voita ja oliiviöljyä ja anna sen saada kaunis väri. Voit myös lisätä voihin muutaman rosmariinioksan tuomaan makua. Paista korkeintaan 2 pihviä yhdellä pannulla, jotta pannu ei jäähdy. Pihvin voi kääntää, kun paistopinta on kauniin ruskea ja lihasneste alkaa tihkua pihvin pinnalle. Laita pihvit folioon ja anna lihan levätä kymmenisen minuuttia.

 

Ranskanperunat

Rosamunda-perunaa

1 dl öljyä

Rosmariinia

Sormisuolaa

Pippuria

 

Kuori perunat ja leikkaa paksuiksi ranskalaisiksi. Huuhtele huolellisesti reilulla vedellä tärkkelyksen poistamiseksi. Keitä kypsäksi noin 12 minuuttia, kunnes perunat ovat lähes ylikypsiä. Kun perunat alkavat kypsyä, kannattaa niitä pitää tarkasti silmällä etteivät ne pääse hajoamaan. Nostele perunat varovasti reikäkauhalla pellille. Lisää perunoihin öljyä, rosmariinia, suolaa ja pippuria. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat saaneet kauniin pinnan.

 

Cauliflower steak

Kokonainen kukkakaali

Suolaa

Savupaprikaa

Pippuria

 

Leikkaa kukkakaalista  noin 1 cm paksuisia viipaleita. Lisää mausteet ja oliiviöljyä. Paahda 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ota ulos uunista ja lisää runsaasti parmesaania kukkakaaliviipaleiden päälle. Anna paistua vielä sen aikaa, että pinta saa kauniin värin.

 

Chimichurri- kastike

1 dl oliiviöljyä

1/2 dl viinietikkaa

2 kpl valkosipulinkynttä

1 dl persiljaa

1 dl korianteria

puolikas tuore punainen chili

1 tl suolaa

ripaus paahdettua paprikajauhetta

 

Pilko ja sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Anna chimichurri-kastikkeen maustua puolisen tuntia. (Käy myös lihan kanssa)

 

Tyrnipannacotta

3 tl agar agaria (korvaa liivatteen)

0,3 dl tyrnitäysmehua

6 dl kuohukermaa

0,75 dl sokeria

1 prk (250g) vaniljarahkaa

Koristeluun kokonaisia tyrnimarjoja ja mintunlehtiä

 

Sekoita agar agar tilkkaan kermaa. Kuumenna muu kerma ja sokeri kattilassa kunnes sokeri sulaa. Lisää agar agar-neste. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Nosta kattila levyltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää rahka, sekoita tasaiseksi. Jaa annoslaseihin. Peitä kelmulla. Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Koristele kokonaisilla tyrnimarjoilla ja mintunlehdillä.

 

7. jakson menu – vieraina Kape Aihinen, Roni Bäck, Eini ja Eeva Louhivuori

Alkuruoka: Gazpacho

Pääruoka: Paistettu siika & keitetyt perunat

Jälkiruoka: Ricotta-mantelikakku

 

Gazpacho

1 kg kypsiä kuorittuja tomaatteja
1 punainen paprika

1 keskikokoinen kurkku
2 valkosipulinkynttä
1 (punainen) sipuli

1 tl sokeria
1 dl hyvää oliiviöljyä
3 rkl viinietikkaa
½ tl suolaa

ripaus savustettua jauhettua paprikamaustetta
mustapippuria

tabascoa

 

Huuhtele tomaatit ja vedä niihin ristiviilto veitsellä. Kasta tomaatit noin 5 sekunniksi kiehuvaan veteen. Kuori ne, poista kantaosa ja lohko tomaatit. Hienonna sipulit ja kuullota pari minuuttia öljyssä paistinpannussa. Lisää edellä mainitut monitoimikoneen kannuun. Halkaise paprika ja chilipalko ja poista siemenet. Lisää paprika, chili, kurkku, kuoritut valkosipulinkynnet, viinietikka, sitruunanmehu ja reilu ruokalusikallinen öljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja blendaa. Lisää varovasti hieman vettä, mikäli koostumus sitä vaatii tai etikkaa/oliiviöljyä/mausteita maun vuoksi.

 

Paistettua siikaa & keitettyjä perunoita

Siika

4 isohkoa siikafilettä

Voita

Parsaa

Fenkolia

Broccolinia

Kesäkurpitsaa

Muutama valkosipulin kynsi

Yrttejä (salvia, oregano, timjami)

Oliiviöljyä

Suola

Pippuri

 

Kuori parsat, leikkaa fenkolit ja kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi sekä leikkaa broccolinien kannat pois. Kuori valkosipulit. Käytä niitä hetki kuumassa voi-öljyseoksessa pannulla ja siirrä uunipellille. Lisää mausteet ja yrtit ja paahda uunissa noin 15 minuuttia 225 asteessa.

 

Lämmitä pannu ja lisää voi ja timjamia. Kun voi alkaa saada väriä,  isää siikafileet pannulle. Paista pari minuuttia molemmin puolin nostellen pannulla olevaa voita lusikalla niiden päälle. Nosta siika lautaselle ja asettele fenkolit ja muut höysteet siikafileen viereen lautaselle ja lusikoi pannulta voita kastikkeeksi.

 

Perunat

12 hyvää ruokaperunaa

tilliä

50g voita

suolaa

 

Keitä perunat kypsiksi. Poista keitinvesi ja lisää pannuun reilusti voita, ripaus suolaa ja puoli punttia tilliä.

 

Ricotta-mantelikakku

120 g voita

2 1/2 dl sokeria

1 vaniljatanko

4 sitruunan raastettu kuori

4 munaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina)

5 dl mantelijauhetta

250 g ricottajuustoa

 

Lisäksi koristeluun mantelilastuja ja tomusokeria

 

Voitele tai vuoraa leivinpaperilla 24-senttinen vuoka. Pese sitruunat hyvin ja raasta kuori. Poista vaniljansiemenet veitsellä vaniljatangosta ja pistä sivuun. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää 1/2 dl sokeria vähän kerrassaan kerrallaan vaahdottaessasi. Vaahdota kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää. Vaahdota eri astiassa voi ja loput sokerista kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sitruunan kuori ja vanilja. Lisää keltuaiset joukkoon yksi kerrallaan samalla vatkaten. Sekoita joukkoon myös mantelijauhe huolellisesti, sen jälkeen ricotta.

Yhdistä ensin vain osa valkuaisvaahdosta taikinaan varovasti käännellen. Lisää loput valkuaisvaahdot, mutta vatkaa liikaa. Kaada taikina vuokaan ja peitä mantelilastuilla. Paista kakkua noin 45 minuuttia riippuen uunista. Anna jäähtyä kokonaan vuoassa ja koristele tomusokerilla.

 

8. jakson menu – vieraina Tommy Lindgren, Felix Zenger, Brädi ja VIIVI

Alkupalat: Thai Fish Cakes

Pääruoka: Tom Yum -keitto

Jälkiruoka: Liekitetyt banaanit

 

Thai fish cakes

500 g valkoista kalaa (kuha, sei)

2 kananmunaa

2 limetin kuori raastettuna

4 rkl silputtua korianteria

2 rkl punaista currytahnaa

puolikas sitruunaruohon korsi hienonnettuna

4 tl kalakastiketta

2 tl ruokosokeria

seesamiöljyä paistamiseen

 

Jos käytät pakastekalaa, sulata kala hyvissä ajoin. Lisää mausteet  ja ainekset kalamassaan ja työstä sitä käsin kunnes se on helposti muokattavissa. Leivo siitä kalakakkusia ja paista seesamiöljyssä kunnes kauniin ruskeita.

 

Kastike fishcakeseille

1,25 dl makeaa chilikastiketta

0,5 dl riisiviinietikkaa

2 rkl kalakastiketta

1 luomusitruunan raastettu kuori

2 rkl limetin tai sitruunan mehua

2 kuivattua kaffirlimetin lehteä, hienonnettuna

 

Sheikkaa kaikkia ainekset purkissa. Tarjolle dippikipoissa.

 

Tom Yum-kasviskeitto

 Tom Yum-liemi

12 dl kasvislientä

2 sitruunaruohon vartta hienonnettuna

3 kokonaista kafirlimetin lehteä

2 punaista chiliä, hienonnettuna ja siemenet poistettuna

4 valkosipulin kynttä, murskattuna

2 cm kokoinen pala inkivääriä hienonnettuna

1 purkkia kookosmaitoa

1 tl ruokikidesokeria

5 rkl soijakastiketta

1,5 rkl tomaattipyretä

3 rkl limetin mehua

 

2,5 dl siitakesieniä siivutettuna

5 dl pakchoita (hienonnetuna)

2,5 dl kirsikkatomaattia

3 dl pehmeää tofua

2/3 dl tuoretta basilkaa/thaibasilikaa silppuna koristeeksi

2/3 dl tuoretta korianteria silputtuna, koristeeksi

 

Keitä kasvislientä kattilassa. Lisää Tom Yum-liemen ainekset ja hauduta 15 minuuttia. Lisää sienet. Hauduta vielä noin 7 minuuttia kunnes sienet ovat pehmeitä. Lisää pakchoi ja kirsikkatomaatit. Hauduta pienellä lämmöllä muutama minuutti ja lisää tofu ja yrtit. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Jos keitto tarvitsee lisää suolaisuuttaa, lisää soijaa tai suolaa ja jos raikkautta lisäämällä limetin mehua.

 

Liekitetyt banaanit

4 banaania

30 g voita

0,5 dl tummaa siirappia

0,5 dl Whiskeyta

 

Sulata voi pannulla siirapin kanssa. Keittele hetken. Siirrä lautaselle, lisää alkoholia ja kanelia ripaus banaanien päälle ja liekitä liekittimellä. Tarjoile jäätelön kanssa.

 

9. jakson menu – vieraina Irina, Konsta Hietanen ja Iisa

Alkupalat: Riisipaperirullat ja maapähkinädippi

Pääruoka: Ramen

Jälkiruoka: Iisan mutakakku

 

Riisipaperirullat ja maapähkinädippi

Maapähkinädippi

2 ½ dl maapahkinätahnaa

3 rkl riisiviinietikkaa

2 rkl seesamöljyä

2 rkl limetin mehua

1 tl srirachaa

2 rkl ponchu-soijaa

1 rkl sokeria

Muutama valkosipulinkynsi, pilkottuna

Inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna

 

Blendaa maapähkinätahna, riisiviinietikka, soijakastike, öljy, limetin mehu, sokeri, sriracha, valkosipuli, inkivääri ja 1 dl vettä kunnes koostumus on pehmeän samettista. Lisää srirachaa mikäli kaipaa lisää potkua.

 

Riisipaperirullat

Riisipaperit kastellaan yksi kerrallaan noin minuutin ajan vedessä kunnes niistä tulee läpikuultavia ja ylimääräinen vesi tiputetaan pois. Asetellaan riisipaperi leikkuulaudalle, ladataan mieleisillä täytteillä ja kääritään. Ole maltillinen täytteiden kanssa, koska liian täysi riisipaperirulla hajoaa helposti.

 

Täytteiksi esimerkiksi:

Lohi, rapu, tofu, ituja, salaattia, porkkanaa, syötäviä kukkia, mansikoita, mangoa

 

Ramen

Miso-munakoisot

 2 munakoisoa pilkottuna

 ¾ dl misotahnaa

 2 rkl lämmintä vettä

 2 rkl mirin-kastiketta

 2 rkl ponchu-soijakastiketta

 1 ½ tl seesami- tai pähkinäöljyä

 Seesaminsiemeniä

 

Leikkaa munakoiso paloiksi. Pyörittele munakoisot maustetahnassa ja kaada pellille. Lisää päälle seesaminsiemenet. Paahda 215 asteessa 15 minuuttia.

 

Marinoidut kananmunat

1 dl soijakastiketta

½ dl vettä

2 rkl riisiviinietikkaa

2 tl sokeria

inkivääriä murskattuna

 

Keitä kananmunat niin, että ne eivät tule liian kypsiksi. Sisus saa olla hieman löysä. Huuhtele kananmunat keittämisen jälkeen useaan kertaan kylmällä vedellä. Tee marinaadiseos ja jätä munat muutamaksi tunniksi maustumaan.  

 

Lisäksi

Ramen-lientä

Keitä nuudeleita paketin ohjeen mukaan

Sulatettuja edamamepapuja

Pannulla kevyesti paistettuja siitakesieniä

Pakchoita muutamaan osaan leikattuna

Paistettua tofua

Kiinankaalia

Kurkkua

Kevätsipulia

Yrttejä

 

Jaa nuudelit annoskulhoihin. Asettele ainekset kauniisti kulhoihin: valmiiksi misattuja edamamepapuja, paahdettua misomunakoisoa, pakchoita, paistettuja siitakesieniä, tofua ja kurkkuja ja kaalia. Kaada lämmin Ramen-liemi päälle. Lisää vielä kananmunanpuolikkaat ja yrttejä.

 

Iisan suklaakakku

200 g tummaa suklaata

200 g voita

5 kananmunaa

1 rkl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä hiukan. Lisää kananmunat seokseen yksitellen, lisäysten välillä kauhalla vatkaten. Lisää lopuksi joukkoon vehnäjauhot ja sekoita kunnes taikina tasaista. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja kypsennä 25 minuuttia. Kakun pinnan pitää olla juuri ja juuri kypsää, mutta keskeltä kakku saa olla lähes juoksevaa. Kopauttaessasi vuokaa kevyesti, kakun keskiosa saa tutista. Ota kakku pois uunista, kumoa pian vuoasta ja käännä paistopinta ylöspäin varoen löysää keskustaa. Anna kakun jäähtyä ja levähtää. Koristele tomusokerilla sekä marjoilla ja tarjoile jäätelön kera.

 

10. jakson menu – vieraina Janita Autio, Mikael Gabriel, Sami Saari

Alkuruoka: Bruschetat

Pääruoka: Pasta alla vodka

Jälkiruoka: Juustokakku

 

Bruschetat

Paahdettua leipää (esim. patonki tai maalaisleipä

6 rkl hyvää oliiviöljyä

8 keskikokoista tomaattia

1 dl tuoreita yrttejä

2 punasipuli

4 valkosipulinkynttä

suolaa ja mustapippuria myllystä

Minimozzarellaa

Yrttiöljyä

 

Silppua tomaatit, valkosipulit, sipulit ja yrtit. Yhdistä ja sekoita mausteet, maista ja lisää mausteita, mikäli tarve. Täytä paahdetut leipäviipaleet kukkuralleen tomaattisekoitusta. Voit lisätä leipien päälle mozzarellapalloja ja yrttiöljyä ja vielä vähän suolaa ja pippuria.

 

Pasta alla vodka

4 rkl oliiviöljyä

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 chili pilkottuna, ilman siemeniä

100g tomaattipyretä

10 rkl vodkaa

2 dl kuohukermaa

400g pastaa

60g parmesanjuustoraastetta

extra parmesanjuustoa, basilikaa ja paahdettuja kirsikkatomaatteja koristeluun

 

Lämmitä öljy suuressa paistinpannussa. Kuullota sipulia kunnes se on pehmeää ja väri kaunis. Lisää murskattu valkosipuli ja chili ja jatka paista vielä hetken verran. Sekoita tomaattipyre ja paista muutaman minuutin ajan. Lisää vodka ja paista vielä noin kolmisen minuuttia. Sekoita kerma joukkoon ja ota pois liedeltä.

Lisää 1,5 dl keitinvettä, keitetty pasta sekä parmesanjuusto sekoittaen kaikki keskenään hiljaisella lämmöllä. Voit laina lisätä vielä keitinvettä, jos pastan kastike on liian kuivaa. Mausta suolalla, pippurilla ja koristele parmesanjuustolla ja yrteillä.

 

Juustokakku

200 g Digestive-keksejä

100 g sulatettua voita

400 g maustamatonta tuorejuustoa

2,5  dl kuohukermaa

5 munaa

2 tl vaniljasokeria

1 dl sokeria

1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna

½ sitruunan mehu

 

Murskaa keksit blenderissä ja lisää joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Sekoita täytteen ainekset sähkövatkaimella tasaiseksi ja kaada pohjan päälle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Anna jäähtyä ja koristele kakku syötävillä kukilla ja marjoilla.

 

 

 

Lisätietoa